30 Mayıs 2014 Cuma

ORTODONTİNİN HEDEFLERİ

Ortodonti uzmanı, çarpık dişleri düzelten uzmanlaşmış diş hekimi olarak bilinir. Çene içindeki yerleri doğru olmayan dişleri doğru yerlerine yerleştirmek ortodonti uzmanının amaçlarından beş ana hedefinin yalnızca bir tanesidir. Dişler, altındaki çene kemiğinden veya yüzden bağımsız kesinlikle düşünülemez. Ortodontistinizin tedavi planı yaparken dikkate alması gereken beş ana hedef şunlardır:
1- Dişler düzgün bir şekilde sıralanmalıdır.
2- Dişleri düzgün sıralarken çene kemiği içinde yer almasına dikkat edilmelidir. Eğer dişler kemikten dışarı doğru aşırı hareket ettirilirse, dişleri çevreleyen dokunun kaybı söz konusu olur.

3- Yüz estetiği korunmalı veya daha iyi duruma getirilmelidir. Kesici dişler, dudak konumlarını belirlediği için yüz estetiği açısından bu dişlerin pozisyonları önemli rol oynamaktadır.
4- Alt ve üst dişler birbirleriyle doğru kapanışa geçmelidir. Bu şekilde çene eklemi de doğru konumunda yer alır. Doğru kapanış elde edilemediği durumlarda fonksiyon bozukluğu ve çene eklemi ağrıları görülebilir.
5- Ortodontik tedavi sonrası elde edilen durum kalıcı olmalıdır. Dişlerin tekrar bozulmaması için tedavi sonrası oluşabilecek diş hareketlerini sınırlayan sabit ve hareketli aygıtlardan faydalanılır. Ayrıca en az senede bir defa ortodonti uzmanı kontrolü sayesinde oluşabilecek problemler en aza indirilmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder