7 Temmuz 2014 Pazartesi

ORTOGNATİK CERRAHİ - I

Ortognati kelimesi ortodonti ve çene anlamına gelen gnati kelimelerinin birleşimi ile oluşmuş bir kelimedir. Yani ortognatik cerrahi tedavisi genel olarak ortodontiyi ve çene cerrahisini kapsamaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında dişler bulundukları çenelerin kemik kaideleri içinde hareket ettirililebilirler. Dişleri ancak etrafını saran kemik yapı içinde ile hareket ettirmek mümkündür. Dişleri kemik dışına taşımak ise dişeti problemlerine ve dişin sağlığının kötü etkilenmesine sebep olmaktadır. Büyüme çağındaki bireylerde çene ortopedisi ile dişleri ve kemik yapıları belli sınırlar içinde doğru konumlarına almak mümkün iken, erişkin hastalarda dişlerin alt yapısını oluşturan kemik yapıdan kaynaklanan sorunların tedavisi yalnızca ortodontik tedavi ile yapılamamaktadır. Yani, yetişkin bir bireyde üst ve alt çene kemiklerinin birbirlerine veya kafatasının diğer yapılarına göre uyum, büyüklük ve simetri problemleri varsa, bu problemleri sadece ortodontik diş hareketleri ile çözmek mümkün değildir. Bu tip sorunların tedavisi, hatalı konumda olan kemiklere cerrahi müdahale ile yapılır. 

Ortodonti ve çene cerrahisinin beraber uygulandığı bu tip tedavilere ortognatik cerrahi tedavisi adı verilir. Bu tedaviler bir ortodonti uzmanı ve bu konuda uzmanlaşmış bir cerrah tarafından beraber yürütülür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder