8 Aralık 2014 Pazartesi

ORTODONTİK TEDAVİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR


ORTODONTİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ortodontik tedavi sonrasında dişler tekrar bozulur- YANLIŞ


Ortodontik tedavi aktif ve pasif olmak üzere iki fazdan oluşur. Aktif fazda dişler hareket ettirilip düzgün konumlarına getirilirken, pasif fazda dişler yerinde tutulmaya ve konumlarının kalıcı olmasına çalışılır. Dişler düzeldikten ve teller ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra geçilen ikinci faza pekiştirme tedavisi denir. Pekiştirme tedavisi sırasında, dişlerdeki bozukluğun ilk hali ve kapanışın son hali göz ününde bulundurularak pekiştirme aygıtları uygulanır.

Pekiştirme tedavisinin amacı, dişlerin çevresini saran elastik lifler tarafından eski konumlarına çekilmesini engel olmaktır. Pekiştirme tedavisinin süresi kişiden kişiye ve çevre dokuların sağlıklı olup olmamasına göre değişir. Ön dişlerin yalnızca fizyolojik hareketine imkan tanıyan sabit retainerlar, uzun süre ön dişlerin arkasında yapışık şekilde tutulmalıdır. Kalıcılık için ortalama 2-5 sene  tellerin ağızda kalması istenir. Genişletme ve diş çekimli tedavi yapılmış ise, çekim boşluklarının aralanmaması için hareketli retansiyon aygıtları da kullanılmalıdır. Geceleri takılan bu aygıtlar ise arka dişlerin yerlerini koruyarak kapanışın bitim halindeki gibi kalmasını sağlar.

Retansiyon, yani pasif tedavi süresine ortodontist karar verecektir. Uygulanan sabit veya hareketli  retansiyon aygıtlarının kontrolü de önemlidir. Senede bir defa yapıştırılan teller ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilir ve hastanın bu tellere çok iyi bakması istenir. Sert cisimlerin (fındık- fıstık gibi) ön dişlerle koparılması yapıştırıcıların dişten uzaklaşmasına neden olur. Diş hareketi olmaması için, retansiyon teli kırıldığı anda ortodonti uzmanından randevu alınması gereklidir. 
Diş etlerinin sağlıklı olmadığı veya şiddetli kemik erimesinin olduğu hastalarda ise, sabit retainera rağmen ufak diş hareketleri görülebilir. Ancak, pekiştirme tedavisinde kurallara uyulduğunda, bu durum çok nadir görülmektedir. 

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için;
http://www.ortodontist.net