20 Şubat 2015 Cuma

Ortodontik Tedavide Doğru Bilinen Yanlışlar IV

Ortodontide Doğru Bilinen Yanlışlar IV


Diş tellerinin takılması çok can yakıcıdır ve ortodontik tedavi sırasında çok ağrı hissedilir - YANLIŞ 



Bu yanlış bilgi sebebiyle kişiler tel tedavisi olmayı ertelemekte veya bu tedaviye hiç başlamamaktadır. Oysaki, tellerin takılması sırasında sanılanın aksine büyük ağrılar yaşanmaz. 

Diş telleri takılmadan önce, eğer büyük azı dişlerine bant yapılacaksa, bir önceki randevuda azı dişlerinin arasına separasyon lastikleri denen küçük lastik halkalar yerleştirilir. Bu lastikler belirli bir süre ağız sıvılarının etkisiyle şişer ve azı dişinin çevresinde çok küçük bir aralık oluşturur. Lastik, diş ve dişeti arasına yerleştiği için dişlerin arasına yemek artığı kaçmış gibi hissedilir. Bu his biraz rahatsız edicidir, çünkü bir iki gün boyunca dişetindeki lastikler baskı yapar. 

Dişler arası açılınca artık o sıkışma hissi de geçer. Bu lastikler sayesinde, telin takılacağı randevuda, azı dişlerine bant uygulaması çok rahat yapılır ve hasta, bant yerleştirilirken baskı sadece biraz hisseder. Bant denilen materyal, azı dişlerine takılan yüzük gibidir. En uygun bant seçilir ve dişe en iyi şekilde oturtulması gereklidir. Bantların içine yapıştırıcı sürülür ve ışıkla yapıştırıcı sertleştirilir.



Dişlerin ön yüzlerine uygulanan braketler ise hiçbir ağrı sızı yaratmaz.  Önce, dudakları iki yana doğru açmak ve dişleri net bir şekilde görebilmek için ekartör denilen aparat yerleştirilir. Daha sonra, dişler hava spreyi ile kurutulur. Dişlerin en üst tabakası olan mine yüzeyini pürüzlendirmek, böylelikle braketlerin yapışmasına olanak sağlamak için dişlerin yüzeyine ortofosforik asit sürülür. Yeterince bekledikten sonra dişler basınçlı su ile güzelce yıkanır. Hasta, ekşi bir tat hisseder, ağız içi bol su ile yıkanınca hissedilen ekşi tat geçer. Dişlerin mine yüzeyi tamamen kurutulduktan sonra tebeşirimsi beyaz bir renk alır. Artık braketler dişlere yapışmaya hazırdır. Kullanılan yapıştırıcı talimatlarına göre yapıştırıcılar braketlerin arkasına sürülür ve dişin ortasına yapıştırılır. 



Işıkla sertleşen yapıştırıcı kullanılıyorsa, braketler diş üzerinde doğru konumlarına yerleştirildikten sonra, özel ışın aleti ile yapıştırıcı sertleştirilir. Böylelikle braketler dişlere tutturulmuş olur. Bu yapıştırıcıların bir yapışma kuvveti vardır. Tüm tedavi boyunca ağızda sağlam kalabilmeli, ancak tedavi bittiğinde rahatlıkla sökülebilmelidir. Bu sebeple, ortodonti hastalarının dikkat etmesi gereken kurallarçok net bir şekilde belirtilmiştir.




Tüm braketler dişlerin yüzeyine yapıştırıldıktan sonra, ağzı açmaya yarayan ekartör çıkartılır. Dişleri hareket etmesini sağlayan teller, braketlerin içinden geçecek şekilde takılır.



İlk randevuda takılan teller ince ve yumuşaktır. Dişlerin üzerine gelen kuvvet dişi hareket ettirirken aynı zamanda dişi çevreleyen kemiğe baskı yapmaktadır. Bu durum ilk günler  biraz ağrı veya rahatsızlık hissi oluşturabilir. Bu his kişiden kişiye değişmektedir. Kendinden bağlanan braketler kullanıldığında baskının ve duyulan rahatsızlığın çok daha az olmaktadır. Diş hareketi başlamadan, kişinin ağrı duyup duymayacağı bilinmemektedir. İlk bir iki gün bu sıkışma ve baskı hissi devam eder. Rahatsızlık durumunda ağrı kesici kullanılabilir. Daha sonra bu his ortadan kalkar. 



Daha fazla bilgi için;
0 (216) 349 25 10