4 Mart 2016 Cuma

ŞEFFAF PLAKLAR İLE TELSİZ ORTODONTİK TEDAVİ

ŞEFFAF PLAKLAR İLE TELSİZ ORTODONTİK TEDAVİ

Telsiz ortodontik tedavi, hastaların takıp çıkartabildiği plastik şeffaf plaklar ile yapılmaktadır. Hastanın dişlerinin kalıplarından elde edilen ve birebir hastaya özel olarak hazırlanan plaklar, dişlerin üzerine kuvvet uygulayarak dişlerin kemik içinde hareket etmesini sağlar. Günde 20-22 saat yemekler ve diş fırçalamak dışına kullanılması gereken plakların sabit olarak uygulanan tellere göre hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.

Öncelikle avantajlarına bakacak olursak; şeffaf plaklar dişlere takılıp çıkartılabildiği için sabit braket ve tellere göre daha estetik dururlar, hastalar yeme içmede kısıtlama yaşamazlar ve ağız temizliğini daha iyi sağlayabilirler. Dezavantajları ise, hastaya bağlı bir tedavi olması ve iyi bir kooperasyon gerektirmesidir. Ayrıca, sabit braket ve tellere göre şeffaf plaklarla dişlerde elde edilen üç boyutlu hareketin çok daha kısıtlı gerçekleşmesi de yapılacak tedavi seçeneklerini kısıtlamaktadır.  

Ortodontide Telsiz Tedavi - Şeffaf Plaklar
Telsiz Ortodontik Tedavi - Şeffaf Plak


Bu sebeplerden dolayı, şeffaf plaklar ile yapılacak olgunun doğru seçimi çok önemlidir. Şu anki teknolojilerle ve malzemelerle hafif ve orta çapraşık dişlerin tedavisi şeffaf plaklarla kabul edilebilir sonuçlar yaratmaktadır. 

Ortodontik Tedavide Şeffaf Plakların Ağız İçi Görünümü
Şeffaf Plakların Ağız İçi Görünümü - Şeffaf Plak


Şeffaf plaklar ile dişin hareket ettirilme miktarı iki haftada ortalama 0,3  mm'dir. İki haftada bir plaklar yenilenir, böylece dişin hareket devamlılığı sağlanmış olur. Çapraşıklık veya hareket miktarına göre hastanın kaç adet plak kullanması gerektiği bilgisayar programında dijital olarak yapılan tedavi planlaması sonucunda belli olur. Hasta, dişlerinin hareketini bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak izleyebilir ve dişlerinin alacağı son hali görebilir.

Şeffaf Plak Dış Görünüm
Telsiz Ortodontik Tedavi - Şeffaf Plakların Gülümserken Görünümü


Biz kliniğimizde, şeffaf plak olarak yalnızca ortodonti uzmanları ile çalışan ''EON Aligner'' markasını kullanmaktayız. Kendi internet sitelerinde, diğer şeffaf plak firmalarına göre neden daha üstün oldukları belirtilmektedir.