15 Nisan 2016 Cuma

DİASTEMA TEDAVİSİ - DİŞLERİNİZİN ARASINDA ARALIK MI VAR?

Dişlerin arasındaki aralık veya boşluklara diastema denir ve kişinin gülümsemesinde uyumsuzluk yaratarak kişinin gülüşü ile birlikte psikolojisini de etkilemektedir. Diastema tedavisinde güzel sonuçlar elde edilebilmesi için, etyolojik faktörlerin tespiti, yumuşak doku morfolojisi ve dişlerin kapanışının incelenmesi, hastanın isteği ve estetik kaygısı için detaylı bir planlama  gerekmektedir. Başarılı bir tedavi için ortodontistin, restoratif diş hekiminin ve diş eti uzmanının multidisipliner yaklaşımı gerekmektedir.

Ortodontist - Diastema - Dişler Arası Boşluk Kitap - Korkmaz Sayınsu
Diastemanın Estetik ve Fonksiyonel Tedavisi - Korkmaz Sayınsu







2016 yılının başında Springer yayıncılık tarafından basılan Doç. Dr. Derya Germeç Çakan ile ilgili bölümleri yazdığımız ‘’Esthetic and Functional Management of Diastema’’ (Diastemanın Estetik ve Fonksiyonel Tedavisi) adlı kitabımız, dişler arasındaki boşluğun multidisipliner tedavisi hakkında yazılmış ilk detaylı kitaptır.    











Diastema Tedavisi - Ortodontist - Dişler Arası Boşluk Tedavisi
Diastema - Dişler Arası Boşluk - FOTO 1


Dişler arasındaki aralığın hangi yaşta karşımıza çıktığı önem taşımaktadır. Çünkü, tedavi yöntemleri dişlenme durumuna göre birbirlerinden farklıdır. Örneğin, süt dişlenme döneminde süt dişlerinin arasındaki aralıkların tedavi gereksinimi yoktur. Kalıcı dişlerin toplam boyutu süt dişlerinkinden büyük oldukları için, diastema varlığı istenen bir durumdur (Foto 1). Alttan gelecek olan büyük daimi dişler, süt dişlerinin arasındaki boşluklar ve aynı zamanda çenelerin büyümesi sayesinde çapraşıklık olmadan yerlerine süreceklerdir. Karışık dişlenme döneminde, yani süt dişleri düşmeye başlayıp kalıcı dişler sürmeye başladığında ise, ön kesici dişler arasındaki aralık 4 mm’ye kadar ise, köpek dişlerinin sürmesinden önce tedavi ihtiyacı gerektirmez (Foto 2). Çünkü, köpek dişleri doğru yerlerine sürerken ön dişlerin arasını sıkıştırmakta ve aralığın azalmasını ve kapanmasını sağlamaktadır. 4 mm ve 4 mm’den büyük boşluklar için ise, bakılması gereken başka durumlar vardır. Örneğin, dişlerin orta hattında patolojik bir oluşumun veya fazladan bir dişin olup olmadığı radyolojik muayenede incelenmeli, parmak emme veya dil yutkunması gibi dişlerin arasının açılmasına veya açık kalmasına neden olan alışkanlık olup olmadığı sorgulanmalıdır. Ortodontik muayenelerin erken yaşta olması bu gibi durumların erken tespiti ve tedavisi için büyük önem taşımaktadır.

diastema tedavisi - ortodontist - dişler arası boşluk tedavisi
Diastema - Dişler Arası Boşluk - FOTO 2

Kalıcı dişlenme döneminde ise, ön dişler arasındaki boşluklar, üst ve alt dişlerin boyut uyumsuzluğundan, büyük dil varlığından, dişeti hastalıkları yüzünden veya frenilum denen dudak ile dişetinin arasındaki bağ dokusundan kaynaklanabilmektedir. Dişlerin arasındaki boşluğun nedenleri farklı olduğu için tedavi yöntemleri de farklıdır. Ortodontik tedavi ile birlikte diğer diş hekimliği uzmanlık alanlarından da yardım alarak diastema tedavisi yapmak gerekmektedir. Ortodontik tedavi ile dişlerin boşlukları düzenlenip daha sonra restoratif uygulamalar yapıldığında, dişlerdeki altın oran bozulmamış ve dişlerin boyutları uyumlu hale getirilmiş olur.

diastema tedavisi - ortodontist - dişler arası boşluk tedavisi
Diastema - Dişler Arası Boşluk - FOTO 3

Ayrıntılı incelemek isteyen hastalarımız için; https://ortodontist.net