8 Aralık 2014 Pazartesi

ORTODONTİK TEDAVİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR


ORTODONTİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ortodontik tedavi sonrasında dişler tekrar bozulur- YANLIŞ


Ortodontik tedavi aktif ve pasif olmak üzere iki fazdan oluşur. Aktif fazda dişler hareket ettirilip düzgün konumlarına getirilirken, pasif fazda dişler yerinde tutulmaya ve konumlarının kalıcı olmasına çalışılır. Dişler düzeldikten ve teller ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra geçilen ikinci faza pekiştirme tedavisi denir. Pekiştirme tedavisi sırasında, dişlerdeki bozukluğun ilk hali ve kapanışın son hali göz ününde bulundurularak pekiştirme aygıtları uygulanır.

Pekiştirme tedavisinin amacı, dişlerin çevresini saran elastik lifler tarafından eski konumlarına çekilmesini engel olmaktır. Pekiştirme tedavisinin süresi kişiden kişiye ve çevre dokuların sağlıklı olup olmamasına göre değişir. Ön dişlerin yalnızca fizyolojik hareketine imkan tanıyan sabit retainerlar, uzun süre ön dişlerin arkasında yapışık şekilde tutulmalıdır. Kalıcılık için ortalama 2-5 sene  tellerin ağızda kalması istenir. Genişletme ve diş çekimli tedavi yapılmış ise, çekim boşluklarının aralanmaması için hareketli retansiyon aygıtları da kullanılmalıdır. Geceleri takılan bu aygıtlar ise arka dişlerin yerlerini koruyarak kapanışın bitim halindeki gibi kalmasını sağlar.

Retansiyon, yani pasif tedavi süresine ortodontist karar verecektir. Uygulanan sabit veya hareketli  retansiyon aygıtlarının kontrolü de önemlidir. Senede bir defa yapıştırılan teller ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilir ve hastanın bu tellere çok iyi bakması istenir. Sert cisimlerin (fındık- fıstık gibi) ön dişlerle koparılması yapıştırıcıların dişten uzaklaşmasına neden olur. Diş hareketi olmaması için, retansiyon teli kırıldığı anda ortodonti uzmanından randevu alınması gereklidir. 
Diş etlerinin sağlıklı olmadığı veya şiddetli kemik erimesinin olduğu hastalarda ise, sabit retainera rağmen ufak diş hareketleri görülebilir. Ancak, pekiştirme tedavisinde kurallara uyulduğunda, bu durum çok nadir görülmektedir. 

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için;
http://www.ortodontist.net



14 Kasım 2014 Cuma

ORTODONTİK TEDAVİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR II

ORTODONTİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeni sağlamada yalnızca diş fırçası kullanımı yeterlidir.- YANLIŞ

Diş fırçası, ortodontik tedavi görmeyen bireylerde bile tek başına ağız hijyenini tam sağlamada yeterli olmamaktadır. Dişeti cepleri ve dişlerin arayüzlerinin temizliği için yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ortodontik tedavi gören kişilerde dişlerin üzerinde bulunan ataşmanlardan dolayı ağız hijyenini sağlamak zorlaştığından, yalnızca diş fırçası ile dişleri fırçalamak yeterli temizlik sağlamamaktadır. Yeterli temizlik sağlanmadığında diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Doğru diş temizliği 4 aşamada yapılmalıdır: İlk aşama, ortodontik diş fırçası ile kapsamlı şekilde bütün diş yüzeylerini fırçalamak, ikinci aşama, arayüz fırçası ile diş fırçasının temizleyemediği kalan artıkları uzaklaştırmak, üçüncü aşama diş ipi veya tercihen ağız duşu kullanarak dişetlerinin altında kalan plakları temizlemek   ve dördüncü aşama, florlu ağız gargarası ile temizliği tamamlamaktır. Bu dört basamak birbirinden bağımsız düşünülemez; her bir aşama birbirini tamamlamaktadır.

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 


6 Kasım 2014 Perşembe

ORTODONTİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

ORTODONTİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ortodontik tedavi sırasında dişler çürür- YANLIŞ

Diş çürüğünün oluşabilmesi için 3 faktör gereklidir: Karbonhidratlı gıdalar, bakteri plağı ve diş ve tükürük yapısı gibi bireysel etkenler. Bu etkenlerden ilkini kontrol etmek mümkündür. Dişler, yemek sonrası dikkatli ve düzgün şekilde fırçalandığında ve yemek artıkları dişlerden uzaklaştırıldığında, bakterilerin dişleri çürütecek ortamı ortadan kalkmaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında dişlerin yüzeylerine braket, tüp gibi parçalar yapıştırılmakta, aralarından teller ve lastikler geçirilmektedir. Tüm bu ataşmanlar dişlerin fırçalanmasını zorlaştırmaktadır, ancak dişleri çürüten birincil sebep ataşmanların çevresinde biriken ve temizlenmeyen yemek artıklarıdır. Ortodontistin söylediği şekilde ve sürede dişler fırçalandığında yemek artıkları diş ve dişetlerinin arasında uzaklaşacak, böylece yeterli ağız hijyeni sağlanmış olacaktır.



27 Ekim 2014 Pazartesi



Çeneler Arası Lastik Kullanımı

Çeneler arası lastikler, ortodontik tedaviniz esnasında üst ve alt dişlerinizin birbirlerine olan konumlarının daha düzgün hale gelmesini ve dişlerinizin kapanışının daha iyi olmasını sağlar. 

Lastiklerin, ortodontistinizin söylediği şekil ve sürede kullanmanı çok önemlidir. Aksi taktirde tedavi istenildiği şekilde ilerlemez veya düzgün tamamlanamaz.


23 Ekim 2014 Perşembe

Eklem Splinti - Uyurken Dişlerinizi Sıkıyor Olabilirsiniz



Eklem Splinti


Dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz.


Sabah uyanıldığında karşılaşılan baş ve boyun bölgesindeki ağrıların birçok sebebi olabilir.


Sabah uyandığınızda baş ve boyun bölgenizde ağrılar varsa, geceleri dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz. 


Diş sıkma nedeniyle oluşan problemlerden eklem splinti sayesinde kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?



4 Eylül 2014 Perşembe

Ortodontist nedir? Ortodonti nedir? Ortodontinin hedefleri nelerdir? Gülüş tasarımı nedir?


Ortodontist nedir? Ortodonti nedir? Diş teli nedir? Ortodontinin hedefleri nelerdir? 
Ortodontik tedavi ortalama ne kadar sürer? Gülüş tasarımı nedir?
Doç. Dr. Korkmaz Sayınsu ; "Ender Saraç'la" programında yanıtlıyor. 



15 Temmuz 2014 Salı

ORTODONTİK TEDAVİ GÖRENLERE 10 TAVSİYE


1.          Randevularınıza düzenli gidin. Tedavinin gidişatını ve toplam süresini direkt etkiler.


2.          Braket ve tellerin çevresini temiz tutun. Yemek artıkları çürüğe, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açar.



3.          Sert gıdaları ısırarak kopartmayın. Sert gıdalar braket ve tellere zarar verir, kırılmasına veya yamulmasına yol açarlar.


4.          İçinde çekirdekleri olan gıdaların çekirdeklerini dişlerinizle çıkartmayın.


5.          Sakız, jelibon ve benzeri yapışkanlı gıdalar tellere ve braketlere yapışır ve temizliği zorlaştırır. Ayrıca sakız çiğnemek siz farketmeden tellerin yamulmasına yol açtığı için dişlerin yanlış yere hareket etmesine sebep olur ve tedavi süresini uzatır. Solda ortodontik tel, sağda ise yamulmuş tel görülmektedir.


6.          Asitli ve şekerli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.  Çürük riskini arttırırlar.


7.          Ortodontik apareyleri ve lastikleri hekiminizin belirttiği şekilde ve sürede uygulayın.


8.          Ağız içi takıp çıkarılan apareyleriniz varsa, her kullanımdan önce sonra sıvı sabun ile güzelce fırçalayınız. 


9.          Ortodonti randevularınız sırasında dişlerinize kuvvet uygulandığı için ilk birkaç gün ağrı ve hassasiyet hissetmeniz normaldir. Mümkün olduğunca ılık ve sert olmayan gıdalar tüketiniz.


10.          Ortodontik braket veya tellerinizde kopma veya kırılma olursa, mutlaka randevunuzdan önce  ortodontistinize haber veriniz ve kırılan parçayı yanınızda getiriniz.



7 Temmuz 2014 Pazartesi

ORTOGNATİK CERRAHİ - I

Ortognati kelimesi ortodonti ve çene anlamına gelen gnati kelimelerinin birleşimi ile oluşmuş bir kelimedir. Yani ortognatik cerrahi tedavisi genel olarak ortodontiyi ve çene cerrahisini kapsamaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında dişler bulundukları çenelerin kemik kaideleri içinde hareket ettirililebilirler. Dişleri ancak etrafını saran kemik yapı içinde ile hareket ettirmek mümkündür. Dişleri kemik dışına taşımak ise dişeti problemlerine ve dişin sağlığının kötü etkilenmesine sebep olmaktadır. Büyüme çağındaki bireylerde çene ortopedisi ile dişleri ve kemik yapıları belli sınırlar içinde doğru konumlarına almak mümkün iken, erişkin hastalarda dişlerin alt yapısını oluşturan kemik yapıdan kaynaklanan sorunların tedavisi yalnızca ortodontik tedavi ile yapılamamaktadır. Yani, yetişkin bir bireyde üst ve alt çene kemiklerinin birbirlerine veya kafatasının diğer yapılarına göre uyum, büyüklük ve simetri problemleri varsa, bu problemleri sadece ortodontik diş hareketleri ile çözmek mümkün değildir. Bu tip sorunların tedavisi, hatalı konumda olan kemiklere cerrahi müdahale ile yapılır. 

Ortodonti ve çene cerrahisinin beraber uygulandığı bu tip tedavilere ortognatik cerrahi tedavisi adı verilir. Bu tedaviler bir ortodonti uzmanı ve bu konuda uzmanlaşmış bir cerrah tarafından beraber yürütülür.



16 Haziran 2014 Pazartesi

ORTODONTİK TEDAVİ TANISI NASIL KONUR?

Ortodontide ilk aşama tanı ve tedavi planlaması, ikinci aşama ise tedavidir. Bu sebeple ilk randevu ortodontistiniz ile tanışacağınız ve merak ettiğiniz sorulara cevap bulabileceğiniz muayene randevusudur. İlk randevuda kapsamlı bir ortodontik muayene yapılır. Ortodontik tedaviye gerek olup olmadığı, gerekiyorsa ne zaman başlanması gerektiği konusunda size bilgi verilir.

Tedaviye başlamadan önce, mutlaka ortodontik kayıtlar alınarak inceleme ve ölçümler yapılması gereklidir.
Bu kayıtlar,
  • Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar  
  • Yan baş filmi (sefalometrik film)
  • Panoromik film
  • Dişlerin alçı modellerini içerir.
Alınan kayıtlar özel programlar ile incelendikten sonra ikinci randevuda size tedavi planınız, neler yapılması gerektiği, tedavinin ne kadar süreceği hakkında detaylı bilgi verilir.

30 Mayıs 2014 Cuma

ORTODONTİNİN HEDEFLERİ

Ortodonti uzmanı, çarpık dişleri düzelten uzmanlaşmış diş hekimi olarak bilinir. Çene içindeki yerleri doğru olmayan dişleri doğru yerlerine yerleştirmek ortodonti uzmanının amaçlarından beş ana hedefinin yalnızca bir tanesidir. Dişler, altındaki çene kemiğinden veya yüzden bağımsız kesinlikle düşünülemez. Ortodontistinizin tedavi planı yaparken dikkate alması gereken beş ana hedef şunlardır:
1- Dişler düzgün bir şekilde sıralanmalıdır.
2- Dişleri düzgün sıralarken çene kemiği içinde yer almasına dikkat edilmelidir. Eğer dişler kemikten dışarı doğru aşırı hareket ettirilirse, dişleri çevreleyen dokunun kaybı söz konusu olur.

3- Yüz estetiği korunmalı veya daha iyi duruma getirilmelidir. Kesici dişler, dudak konumlarını belirlediği için yüz estetiği açısından bu dişlerin pozisyonları önemli rol oynamaktadır.
4- Alt ve üst dişler birbirleriyle doğru kapanışa geçmelidir. Bu şekilde çene eklemi de doğru konumunda yer alır. Doğru kapanış elde edilemediği durumlarda fonksiyon bozukluğu ve çene eklemi ağrıları görülebilir.
5- Ortodontik tedavi sonrası elde edilen durum kalıcı olmalıdır. Dişlerin tekrar bozulmaması için tedavi sonrası oluşabilecek diş hareketlerini sınırlayan sabit ve hareketli aygıtlardan faydalanılır. Ayrıca en az senede bir defa ortodonti uzmanı kontrolü sayesinde oluşabilecek problemler en aza indirilmiş olur.

12 Mayıs 2014 Pazartesi

YETİŞKİNLERDE ORTODONTİK TEDAVİ - I

Çocuklarda süt dişlerinin arasındaki boşluklar, doğal gelişim göstergesidir. Ailelerin ”süt dişleri inci gibiydi” dedikleri gibi dişler arası sıkı temaslar, ileride meydana gelebilecek yer darlığı ve dolayısıyla kalıcı dişlerde çapraşıklığın göstergesi olabilir. 
Kalıcı dişler 6-7 yaşlarında sürmeye başlar, ancak 7-9 yaşları arasında kalıcı kesici dişlerin sürmeye başlamasına kadar pek fazla problem gözlenmez. Amerikan Ortodonti Derneği’ nin önerisi doğrultusunda bir çocuk en geç 7 yaşına kadar bir ortodonti uzmanına muayene olmalıdır. Çene kemiklerine ait bozuklukların oldukça erken yaşta düzeltilmesi gerekirken, sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman vardır.
Yetişkinlerin de dişleri hareket ettirilebilir. Yani bu tür tedaviler için zaman aşılması söz konusu değildir. Artan yaşın tedavi süresini uzatması ve tedaviyi biraz zorlaştırması mümkün olabilir. Yine de yaş faktörü dişlerin destek dokularının sağlıklı olması kadar önemli değildir.

9 Mayıs 2014 Cuma

8 Mayıs 2014 Perşembe

ORTODONTİK TEDAVİ İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Sadece dişleri kapsayan bozuklukların düzeltilmesinde yaş sorun değildir. Diş ve dişetleri sağlıklı olduğu sürece, 7' den 70' e her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir. Ancak, yaş arttıkça ortodontik tedavi süresinin arttığı düşünülmektedir. 

Eğer bireyin kemik yapısında bir bozukluk söz konusuysa yaş önemlidir; ergenlik çağına kadar tedavi edilmesi çok faydalıdır. Bluğ çağının sona ermesiyle vücuttaki kemik gelişim büyük oranda tamamlanmaktadır. Bu dönem öncesinde çene büyüklüklerine ortodontik aygıtlarla etki edilebilirken; sonrasında ise büyüme neredeyse tamamlandığı için çenelerin boyutlarına cerrahi olmaksızın değiştirmek mümkün olamamaktadır. Bu nedenle çene kemiklerini ilgilendiren bozukluklar, ileri yaşlarda ancak ameliyatla düzeltilebilir.


2 Mayıs 2014 Cuma

Aşağıdaki sorulardan bir tanesine bile ‘EVET’ cevabı veriyorsanız, ortodonti uzmanı tarafından muayene olmanızı tavsiye ederiz.
  • Dişlerinizde kolayca farkedebildiğiniz kapanış bozukluğu var mı?
  • Süt dişleriniz erken mi düştü?
  • Ağzınızda sağ ve sol bölgelerdeki diş sayısı farklı mı?
  • Dişleriniz simetrik görünmüyor mu?
  • Üst veya alt çenenizi ileride/ geride/ yana kaymış hissediyor musunuz?
  • Isırma ve çiğneme problemi yaşıyor musunuz?
  • Ağzınızda eksik bir diş var mı? Ve diğer dişler o bölgeye doğru kaymış mı?
  • Yanlış kapanış veya çapraşıklık yüzünden dişeti problemleri yaşıyor musunuz?
  • Gülümsemenizde sizi rahatsız eden bir durum var mı? Örneğin gülerken dişetleriniz aşırı gözüküyor, dişleriniz hiç görünmüyor veya ağız kenarlarında karanlık boşluklar oluşuyor mu?
  • Çenelerinizden kaynaklandığını düşündüğünüz ve genel olarak yüzünüze yansıyan estetik bir problem farkediyor musunuz?
  • Burnunuzdan nefes alabiliyor musunuz? Veya şiddetli ağız solunumu mu yapıyorsunuz?
  • Rahat pozisyonda iken ağız ve dudaklarınızı kapatmakta güçlük çekiyor musunuz?
  • Parmak emme, tırnak yeme veya geçmişte bunun gibi bazı uzun süren alışkanlıklarınız oldu mu?
  • Çene eklemlerinizden ses geliyor mu? Çene kaslarınızda ağrı hissediyor veya çene kilitlenmeleri yaşıyor musunuz?
  • Dudak damak yarığı veya benzer bir sendromunuz var mı?
  • Ailenizde ortodontik problemi olan veya dişlerini çok erken yaşta kaybetmiş bireyler var mı?
  • Yüzünüzün orta hattı ile dişlerinizin orta hattı birbirini tutmuyor mu?
  • Dişlerinizin arasında geniş boşluklar var mı?
  • Yutkunurken veya konuşurken diliniz ön dişlerinizin arasına mı giriyor?
  • Diş ve çene kapanışınızdan dolayı bazı harfleri çıkarmakta zorluk mu çekiyorsunuz?



Not: "Site içerisinde bulunan bilgiler kullanıcıyı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut ilaç tedavisinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Sitede yazılanlar asla kişisel teşhiş ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir."